Hoe te handelen bij acute sportblessures: PRICE wordt POLICE
Voor de sportverzorger en betrokkenen langs het sportveld is de P.R.I.C.E. regel sinds jaar en dag de gouden methode om te handelen. De methode bestaat in eerste instantie uit het Beschermen (Protect) van de sporter en/of het geblesseerde ledemaat, vervolgens geld voor de eerste dagen het advies, Rusten, Koelen (Ijs), Compressie en Hoog leggen van het geblesseerde ledemaat (Elevatie). Recent onderzoek toont aan dat de PRICE regel een update verdient en dat er in de toekomst mogelijk nog kritischer gekeken moet worden naar de stappen in deze methode (1).
De P.O.L.I.C.E. methode is een subtiele maar zeer belangrijke toevoeging aan de huidige methode van handelen voor de sportverzorger. De R van Rust wordt in deze vervangen door Optimal Loading. Dit is een container begrip wat een goede uitleg verdient en waar in de komende tijd meer onderzoek naar gedaan moet worden.
De huidige methode bestaat dus uit: Bescherming (Protect), dit geld met name in de acute fase. Hierbij valt te denken aan het gebruik van krukken, braces of ontzien van het ledemaat. Afhankelijk van de ernst van de blessure zal het aangedane ledemaat beschermd moeten worden tegen verdere schade.
Optimal loading kenmerkt zich door het weer gradueel gaan belasten van het aangedane ledemaat. Onderzoek wijst uit dat sneller op geleide van de mogelijkheden bijdraagt aan het herstel ten opzichte van een periode van niet belasten. Onze spieren, banden en gewrichten zijn er voor gemaakt om te belasten en zijn er ook bij gebaat om zo snel mogelijk weer belast te worden binnen hun mogelijkheden. Duidelijk is dat de geblesseerde sporter gestimuleerd moet worden om zo snel mogelijk het aangedane lichaamsdeel weer te belasten binnen de grenzen van wat acceptabel is. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van partieel belasten doormiddel van krukken of door gebruik van tape om het aangedane lichaamsdeel gedeeltelijk te ontlasten. Verstandig is om hierbij advies te vragen aan een specialist als de sportfysiotherapeut.
Het gebruik van Ijs, Compressie en Elevatie is in de huidige literatuur een discussie punt (1). Er is tot op heden geen bewijs dat het gebruik van deze drie stappen daadwerkelijk bijdraagt aan een sneller herstel op de langere termijn. Echter kan een ijs applicatie wel een directe pijnverlichting geven en ook het hoog leggen van een pijnlijk been kan als prettig ervaren worden.
Het advies op dit moment is dat de drie elementen nog een plaats verdienen in het protocol totdat nader onderzoek anders aantoont.
Nick de Visser MSc,
Fysiotherapeut & Sportfysiotherapeut
- Bleakley C, Glasgow P, MacAauly D. PRICE needs updating, should we call the POLICE. Britisch Journal of Sports Medicine. 2012 april; 46.